El Salvador ar putea fi prima țară din lume care acceptă Bitcoin ca mijloc legal de plată
Bitcoin ar putea deveni ca o a doua monedă națională în El Salvador, o țară pentru care mai mult de 20% din venituri provin din plăți Bitcoin făcute cetățeni care muncesc peste hotare.
Bitcoin și criptomonedele în general sunt privite cu suspiciune de majoritatea guvernelor lumii care, pe bună dreptate, le consideră mijloace pentru facilitarea spălării banilor, evitarea taxelor, exportul necontrolat de capital peste graniță, investiții riscante, etc. Însă nu și El Salvador, o țară aflată deja într-o situație economică precară, care a ajuns să vadă în Bitcoin o alternativă mai sigură la propria monedă națională.
Presedintele Nayib Bukele a declarat că va propune un proiect de lege care face Bitcoin mijloc legal de plată , alături de dolarul american. Guvernul ar face echipă cu firma de portofele digitale Strike pentru a construi un cadru financiar în jurul celebrei criptomonede.
Fondatorul Strike, Jack Mallers, a susținut că Bitcoin va ajuta țări precum El Salvador să se protejeze împotriva „șocurilor potențiale” ale inflației induse de monedele tradiționale. Totuși, acesta pare să ignore volatilitatea extremă pentru care Bitcoin și criptomonedele în general sunt renumite. De altfel, doar în ultima lună, moneda Bitcoin și-a pierdut aproximativ 50% din valoare.
Proiectul de lege va fi probabil adoptat atunci când partidul lui Bukele va avea controlul asupra Adunării Legislative din El Salvador.
Departe de a fi măsura unui guvern vizionar, acceptarea Bitcoin ca mijloc legal de tranzacționare vine ca o încercare de a capta mai mult din banii trimiși în țară de cetățenii care muncesc peste hotare. Nevoiți să colaboreze cu exchange-uri de criptomonede care funcționează într-o atmosferă de vid legislativ, cetățenii plecați în străinătate întâlnesc adesea comisioane mari de tranzacționare, precum și întârzieri nejustificate la virarea banilor în conturile rudelor și familiei de acasă. Bitcoin și alte criptomonede ar putea face aceste transferuri mai practice și imediate. În plus, colaborarea strânsă cu dezvoltatorul Strike, devenită cea populară aplicație pentru schimb de criptomonede din țară, atunci când a fost lansată în luna martie, va asigura o evidență reală a intrărilor și ieșirilor de capital. În mod evident, cei implicați în activități ilicite vor ocoli în continuare canalele oficiale de tranzacționare, dar măcar este un pas în direcția cea bună.
Totuși, volatilitatea Bitcoin rămâne factor de risc pe care autoritățile din El Salvador, veniturile dar și economiile cetățenilor putând diminua aproape peste noapte.
De asemenea, simpla acceptare a plăților cripto nu reprezintă în mod automat o garanție pentru succes. Venezuela nu a ajuns departe cu moneda sa Petro , deși a fost destinată în principal ca o evitare a sancțiunilor internaționale.