NoutățiȘtiriȘtiri populareUltimele știri

Bărbatul omorât de jandarmi la Vatra Dornei, studiu de caz în raportul Departamentului de Stat al SUA privind democrația în România

Departamentul de Stat american a făcut public Raportul privind starea democrației în lume. În cele 40 de pagini dedicate României sunt semnalate problemele semnificative ale drepturilor omului, rele tratamente aplicate persoanelor vulnerabile, corupția extinsă sau subordonarea presei intereselor politice sau de afaceri. Cazul bărbatului omorât de jandarmi la Vatra Dornei este unul dintre cazurile menționate de Departamentul de Stat al SUA. 

Cu toate acestea, sunt menționate și îmbunătățiri față de rapoartele precedente, dar și trecerea prin două rânduri de alegeri libere și corecte.

Departamentul de Stat subliniază că România are, în cea mai mare parte, legislația necesară pentru a remedia problemele, dar în unele situații nu este pusă complet sau corespunzător în aplicare.

Printre marile probleme din raport se numără: cazuri de pedepse sau tratamente inumane sau degradante din partea guvernului; corupție oficială larg răspândită; lipsa investigațiilor și tragerea la răspundere a vinovaților pentru violența împotriva femeilor și a minorilor; și infracțiuni de violență vizând persoanele cu dizabilități instituționalizate și membrii grupurilor minoritare etnice.

Încălcări ale drepturilor omului: cazul bărbatului omorât de jandarmi la Vatra Dornei

Cazul bărbatului omorât de jandarmi la Vatra Dornei este menționat la capitolul „Arbitrary deprivation of life and other unlawful or politically motivated killings”.

„In July 2019 in the city of Vatra Dornei, three gendarmes tried for 10 minutes to immobilize physically a 55-year-old man suspected of inappropriately touching a child and used tear gas spray against him. During the intervention, the man became unconscious and was taken to the hospital, where he died the following day. In 2020, the Prosecutor’s Office attached to the Iasi Military Tribunal continued the investigation of the case, which included the prosecution of a member of the gendarmerie for abusive behavior and abuse of power”, se arată în raportul Departamentului de Stat al SUA privind democrația în România.

Justiția a luat măsuri pentru urmărirea penală și pedepsirea funcționarilor care au comis abuzuri, însă autoritățile nu dispuneau de mecanisme eficiente pentru a face acest lucru și au întârziat procedurile care presupuneau abuzuri ale poliției și acte de corupție, rezultând în multe cazuri care s-au încheiat prin achitare. Impunitatea pentru autorii unor abuzuri ale drepturilor omului a fost o problemă continuă în România, arată raportul.

Printre dosarele nerezolvate privind abuzuri sau tratamente inumane care au dus la pierderi de vieți, departamentul menționează dosarul penal privind bărbatul decedat la Vatra Dornei după ce a fost imobilizat de jandarmi în 2019, dosarul oficialilor din Securitate care l-au ucis pe dizidentul Gheorghe Ursu sau dosarul Revoluției Române.