Politică

Guvernul va aproba o lege care interzice cumulul pensiei cu salariul în sistemul public

Guvernul va aproba astăzi un proiect de lege care va interzice cumulul pensiei cu salariul în sistemul public.

Totodată, cei care doresc vor putea lucra, la stat, până la 70 de ani. Cei care au ieșit deja la pensie, inclusiv militari, pot reveni în instituțiile publice, dar reangajarea este condiționată de renunțarea la pensie.

Nu este prima dată când Guvernul alege această soluție, cauzată de deficitul foarte mare la bugetul de pensii, peste 17 miliarde de lei.

Este nevoie de cât mai mulți contributori la sistemul public.

Premierul Florin Cîțu:

”În privat, va exista o limită până la care să lucreze până la 70 de ani sau dacă îți permite condiția să poți lucra mai mult?

Nu, deocamdată proiectul de lege vorbește de vârsta de 70 de ani, nu cred că putem să discriminăm pe privați în sectorul public. Dar, dacă Parlamentul găsește cadru legal să modifice, să fie mai flexibil, bineînțeles. Ce avem clar, această ordonanță care a fost în dezbatere publică și are toate avizele și este gata și este opțional dacă vrei să stai la locul de muncă să poți să rămâi. Ăsta e singurul proiect despre care discutăm”.

În acest moment, Ministerul Muncii lucrează la o nouă lege a pensiilor, iar obiectivul este ca actul normativ să fie gata în cel mult un an și jumătate.

Guvernul și-a propus să elimine sau să modifice în primul rând sistemele de pensii speciale, cele care le permit unor angajați din sistemele de apărare și ordine publică dar și din Justiție să iasă la pensie chiar și după 25 de ani de muncă, și uneori cu o pensie mai mare decât salariul.

Vezi și: Ganely Expedition angajează șoferi comunitate 3.5 T, Cat. B

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *