Politică

Ministrul Mediului: Nivelul Dunării, în scădere din cauza secetei prelungite

Nivelul Dunării este în scădere din cauza secetei prelungite, spune ministrul Mediului. La intrarea în țară debitul a ajuns la 3 mii de litri pe secundă, față de media normală de 5800 de litri pe secundă. Deocamdată nu s-a ajuns la situația din 2003, atunci când, din cauza scăderii debitului fluviului centrala de la Cernavodă a fost închisă, dar situația este monitorizată permanent, spune Tanczos Barna.

Tanczos Barna mai spune spune că în acest moment nicio hidrocentrală de pe cursul Dunării nu este afectată de scăderea debitului.

Marile lacuri de acumulare din țară, care alimentează marile orașe cu apă potabilă au un grad de umplere de 68%, potrivit ministrului Mediului.

Probleme sunt în localitățile mici, unde apa potabilă este folosită pentru uz gospodăresc, adică pentru udarea grădinilor sau a gazonului.

Ministrul Mediului a făcut un nou apel la consum rațional al apei în perioada următoare

„Apelul îl fac către cei care folosesc apa potabilă care intră prin țeavă în curte. Vine dintr-un sistem de captare-tractare-alimentare a localității cu apă potabilă. Acea apă să nu fie folosită în scop agricol pentru că nu este o apă care să fi fost produsă în acest scop. Creșterea exagerată a consumului în această perioadă secetoasă periclitează exact localitatea respectivă, siguranța alimentării cu apă potabilă exact în localitatea în care nu se înțelege că, din păcate, câteva săptămâni va trebui să nu folosească această apă pentru irigații”, a mai spus ministrul Mediului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *