Noul an școlar a început luni, 5 septembrie, pe fondul dezbaterilor privind noile legi ale educației. Schimbările pentru elevi în acest an vor minime, a spus astăzi ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
El a fost la deschiderea anului școlar la Colegiul Sfântu Sava din Capitală.
Una dintre modificări e că de acum anul școlar e împărțit în module. Cîmpeanu a spus că importantă nu e forma de organizare, ci lucrurile pe care le vor învăța elevii la școală:
„Dintotdeauna, cu trimestre sau cu semestre, anul școlar a fost împărțit în perioade de studiu și vacanțe asta se întâmplă și acum. Singurul lucru, s-a renunțat la media semestrială, am văzut foarte bine, din păcate, în urma crizei sanitare cât de irelevante au devenit notele. Va trebui să avem o standardizare a evaluării, în spatele unei note de 8, de 9, de 10, obținută în Colegiul Sfântul Sava spre exemplu, să stea exact același nivel al competențelor precum într-un liceu în care nimeni nu ia examenul de bacalaureat, abia atunci vom reuși să ridicăm nivelul tuturor.”
Ministrul Educației a mai spus că vrea să elimine presiunea generată de goana după note:
„ Goana după notă a elevilor, goana după note din păcate a multor părinți care nu înțeleg că școala nu se face pentru note. Școala se face pentru că ai lor copiii să deprindă acele competențe care-i vor ajuta să se dezvolte în viață conform propriilor aspirații de dezvoltare atât personală cât și profesională pentru fiecare dintre acei copii care își vor alegi un domeniu.”