Ultimele știri

Suceava, județul cu cei mai mulți vârstnici care au pensia mai mică decât indemnizațiile sociale

Nordul Moldovei se dovedește a fi polul sărăciei, la nivel național, inclusiv în privința pensiilor cuvenite persoanelor vârstnice.

Conform datelor Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Suceava se află pe primul loc în topul  județelor cu cei mai numeroși vârstnici săraci, la care pensia cuvenită este mult mai mică decât indemnizațiile sociale acordate de stat.

Pe listele de plată ale indemnizației sociale pentru pensionari, la nivelul lunii iunie 2023, județul Suceava are 41.995 beneficiari – pensionari din sistemul public care ar fi trebuit să primească în medie 440 de lei, precum și 5380 de pensionari agricultori (beneficiari proveniți din fostul sistem de pensii al agricultorilor), pentru care s-ar fi acordat, în medie, 302 lei.

Doar că, în conformitate cu legislația în vigoare, beneficiarii sistemului public de pensii, ale căror venituri și indemnizații se situează sub valoarea de 1.125 lei, încasează lunar această valoare, denumită „indemnizația socială pentru pensionari”, conform prevederilor Legii nr. 196 din 2009, cu modificările și completările ulterioare.

Conform datelor CNPP, în luna iunie 2023, la nivel național, 1.032.363 de vârstnici din întreaga țară primeau indemnizația socială de 1.125 lei, în loc de pensia calculată pe principiul contributivității, care ar fi fost mult mai mică.

Cea mai mică valoare a pensiei acordate de stat, la Botoșani

La nivelul județului Suceava, numărul pensionarilor beneficiari ai asigurărilor sociale de stat este de 133.895, valoarea medie a pensiei fiind de 1728 lei.

Comparativ, județul Botoșani are cea mai mică valoare medie a pensiei din asigurările sociale de stat, de 1589 de lei.

În total, în România, pentru luna iunie 2023 sunt înregistrați un număr de 4.766.578 de pensionari (atât proveniți din agricultură, cât și din sistemul de asigurări sociale) la care pensia medie a fost de 1.963 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *