Medicii de familie, nemulțumiți de noul contract cadru cu CNAS. Cum ar urma să se facă împărțirea banilor
Medicii de familie sunt nemulțumiți că noul contract cadru pe care trebuie să îl semneze cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate prevede sume mai mici pentru plata personalului medical, în funcție de numărul pacienților înscriși.
„Cabinetele de medicină de familie sunt în prezent plătite jumătate pentru câți pacienți s-au înscrispe lista medicului de familie și jumătate pentru câte servicii au loc efectiv. Acum, Casa de Asigurări a venit cu o propunere, ca plata pe listă să fie un pic mai puțin de jumătate și să crească un pic plata pentru consultațiile efective.”
Raluca Zoițanu spune că mulți medici de familie se gândesc să renunțe la contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate:
„În zilele următoare, fiecare coleg va începe să-și facă propriile simulări pe propria listă de pacineți. (…) Sunt unii colegi supărați acum și se gândesc dacă să mai semneze contractul cu Casa de Asigurări, dar aceste reacții apar cam la fiecare modificare a contractului.”
Bugetul alocat medicinei de familie a crescut în acest an cu 5%, dar acest lucru nu este suficient, spune președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie:
„Contractul cadru nu este ceea ce ne-am dori acum, în prezent și modificări trebuie făcute, dar aceste modificări trebuie însoțite și de creșterea bugetului. Nu putem să dezvoltăm cabinetele, să le renovăm, să le modernizăm, să angajăm mai mult personal, care să ne ajute să oferim servicii mai multe și mai bune, fără finanțarea în plus.”
La 1 iulie , ar urma să intre în vigoare noul contract cadru pe care medicii de familie îl semnează cu Casa Națională ded Asigurări de Sănătate.
Proiectul este, în prezent, în dezbatere publică și prevede între altele, consultații de prevenție pentru adulții asimptomatici de peste 40 de ani și creșterea numărului de consultații la domiciliu acordate de medicul de familie în cazul bolnavilor cronici de la 4 pe an, cum este în prezent, la una pe lună.
Vezi și: Bitcoin a scăzut cu până la 14%, duminică, anulând majoritatea creşterilor din ultima săptămână