Noutăți

Doliu național în Marea Britanie după funeraliile prințului Philip

Prințul Phillip al Marii Britanii, consortul reginei Elisabeta a II-a, a fost condus pe ultimul drum. Ceremonia religioasă a durat o oră într-un cadrul restrâns din cauza restricțiilor antiepidemice, participând doar 30 de membri ai Familiei Regale.

Urmează 8 zile de doliu național.

Ceremonia a respectat ultimele dorințe ale ducelui de Edinburg.

La ora locală 15.00, întreaga Marea Britanie a păstrat un minut de reculegere în momentul în care familia acestuia s-a reunit pentru a-şi prezenta omagiile.

Această ultimă călătorie a ducelui de Edinburgh a durat 8 minute. Sicriul a fost transportat de un Land Rover la proiectarea căruia prințul a ajutat și a fost urmat de cei mai apropiați membri ai Familiei Regale.

Prințul Charles, vizibil îndurerat de moartea tatălui său, a mers în spatele mașinii pe jos.

În linia a treia a cortegiului funerar, în spatele copiilor Reginei, s-au aflat cei doi nepoţi William şi Harry. Între cei doi fraţi, ale căror relaţii sunt în prezent tensionate, s-a aflat vărul lor Peter Philips, fiul prinţesei Anne.

Regina a mers în urma cortegiului într-un Bentley.

În curtea interioară a castelului Windsor, se aflau detaşamentele reprezentative din armată și gărzile castelului.

Cu onoruri militare, sicriul ducelui de Edinburgh, acoperit cu drapelul şi blazonul Alteţei Sale Regale, a fost mutat apoi în catedrala St George.

Pe sicriu se afla și coroana de flori din trandafiri albi și crini, florile preferate ale ducelui.

BBC remarcă: “Toți cei care iau parte la ceremonie au capetele plecate ca semn de respect, afecțiune si admiratie, față de Duce”.

Sicriul a fost depus în Cavoul Regal amenajat în interiorul Capelei St. George.

Prințul Phillip a murit pe 9 aprilie la vârsta de 99 de ani. Timp de 73 de ani, acesta a fost căsătorit cu Regina Elisabeta a II-a. Ducele de Edinburg a luptat pentru Marina britanică în al Doilea Război Mondial și a primit titlul de Lord Mare Amiral al Marinei Regale.

Vezi și: Coronavirus în România: Alte 135 de decese și aproape 3.500 de noi cazuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *