SănătateȘtiri populare

Tulpină de coronavirus posibil rezistentă la vaccin identificată la Suceava. Alte două cazuri la București și Ilfov

1.128 de cazuri de îmbolnăvire cu variante ale SARS-CoV-2 (tulpini noi) „care determină îngrijorare” au fost confirmate până acum în România, iar 30 dintre ele s-au soldat cu decese – 27 cu tulpina britanică și 3 cu tulpina braziliană – arată datele Institutului Național de Sănătate Publică. Niciun deces cauzat de tulpina sud-africană nu a fost confirmat până acum în țara noastră. Autoritățile au identificat de asemenea 3 cazuri de infectare – în București, Ilfov și Suceava – cu tulpini cu mutație ce „pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului și, posibil, asupra eficacității vaccinale, în sensul scăderii acesteia”.

În ceea ce privește cele 3 cazuri cu tulpină care par să scadă eficiența vaccinului, INSP precizează că:

  • La unul din cazurile confirmate cu linia genetică B.1.1.7 (tulpina britanică), având județ de infectare Suceava, a fost depistată mutația E484K.
  • La unul din cazurile confirmate cu linia genetică B.1.351 (tulpina sud-africană), având județ de infectare Ilfov, a fost depistată mutația E484K.
  • La unul din cazurile confirmate cu linia genetică P.1 (tulpina braziliană), infectat în municipiul București, a fost depistată mutația E484K.

Mutația E484K nu reprezintă ea însăși o nouă variantă, ci este o mutație care a fost identificată inițial la varianta sud-africană (B.1.351), apoi braziliană B.1.1.28 (diferită de VOC B.1.351) și, mai recent, la cea britanică (B.1.1.7). Mutația se află în proteina spike și pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului și, posibil, asupra eficacității vaccinale, în sensul scăderii acesteia, arată specialiștii INSP.

Până la data de 2 mai 2021 (cea mai recentă centralizare, dată publicității astăzi)au fost raportate la Institutul Național de Sănătate Publică 1.690 de secvențieri. Cele 7 laboratoare care au raportat aceste rezultate sunt: Institutul Cantacuzino, Institutul Matei Balș, MedLife, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, Institutul de Virusologie Ștefan S. Nicolau, Spitalul Județean Craiova, Pro Vitam Sfântu Gheorghe.

Au fost confirmate 1.128 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 „care determină îngrijorare (VOC)”:

  • 1.114 cazuri cu tulpina britanică (B.1.1.7).
  • 5 cazuri cu tulpina sud-africană (B.1.351).
  • 9 cazuri cu tulpina braziliană (P.1)

Până la data de 2 mai 2021, rata de confirmare cu VOC (variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare) a fost de 67% din totalul secvențierilor, potrivit INSP.

Au fost înregistrate și comunicate la Institutul Național de Sănătate Publică 30 decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care:

  • 27 cu tulpina britanică (B.1.1.7)
  • 3 cu tulpina braziliană (P.1)
  • 0 cu tulpina sud-africană (B.1.351)

Vezi și: Prima reacție a prințului austriac, după scandalul legat de uciderea ursului Arthur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *