Politică

Ciolacu: Sărăcirea românilor şi scăderea nivelului lor de trai, singurele certitudini din PNRR

Preşedintele PSD continuă să critice actuala guvernare și Planul Național de Redresare și Reziliență.

“Creşterea vârstei de pensionare, îngheţarea veniturilor – salarii, pensii, alocaţii, pe scurt #austeritate. Atât a mai rămas din poveştile cu investiţii ”wow”, de zeci de miliarde de euro, promise prin PNRR, de preşedintele Iohannis şi Guvernul Său de incapabili! Sărăcirea românilor şi scăderea nivelului lor de trai, sub forma aşa-ziselor ”reforme” sunt singurele certitudini din planul pe care Guvernul de dreapta l-a trimis la Bruxelles”, a scris Marcel Ciolacu, miercuri, într-o postare pe Facebook.

Potrivit acestuia, România va împrumuta “15 miliarde de euro doar pentru a hrăni prietenii, firmele de consultanţă şi membrii de partid care vor vota în congresele PNL şi USR”.

“Dezvoltarea României, reducerea decalajelor, creşterea nivelului de trai al românilor, educaţia, sănătatea, infrastructura, agricultura şi firmele româneşti mai pot aştepta. Cîţu şi Barna au de câştigat nişte alegeri interne şi singura lor grijă a fost transformarea PNRR-ul în viţelul de aur al baronetului şi clientelei lor de partid. După ei, potopul!”, a conchis Marcel Ciolacu.

Guvernanții promit că fondurile și împrumuturile ce ar urma să fie accesate prin Planul Național de Redresare și Rezilienți vor fi folosite doar pentru investiții. Documentul a fost trimis săptămâna aceasta, la Bruxelles, pentru evaluare și aprobare.

Transporturile (7,6 miliarde de euro), Educația (3,6 miliarde) și Sănătatea (2,4 miliarde) vor fi principalele domenii beneficare în următorii 5 ani.

Strategia executivului de la București include construirea de autostrăzi, spitale, și sute de școli și creșe.

Premierul Florin Cîțu susține că nu va fi neglijată vreo regiunii a țării, banii urmând să ajungă, în mod echitabil, către toate autoritățile locale.

Din cele 29 de miliarde de euro puse la dispoziție de Comisia European, 14 miliarde sunt granturi, care nu trebuie înapoiate. În schimb, împrumuturile cu dobândă mică de la Comisia Europeană vor trebui restituite până în 2050.

Contestat de opoziția social-democrată, care amenință guvernul cu o moțiune de cenzură, Planul resupune și reforme.

Spre exemplu, pensiile vor fi indexate după o “formulă fixă, predictibilă și legată de creșterea economică”, potrivit ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea. Pensiile mici vor fi favorizate la creștere, iar pensionările anticipate vor fi descurajate. Persoanele dornice vor putea rămâne în câmpul muncii și după vârsta de pensionare.

Salariile bugetarilor nu vor fi înghețate, dar nici nu vor crește mai mult decât permite economia. Până în 2026, leafa minimă ar urma să ajungă la 3.000 de lei în România.

Unii analiști economici sunt sceptici că PNRR va ajuta, totuși, România să reducă din decalajele față de statele din vestul Europei.

Vezi și: Un student de la USV și-a pus cuțitul la gât în timpul unui examen și a amenințat că se sinucide!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *