Ultimele știri

Șoferii pozitivi la DrugTest rămân fără permis pe termen lung chiar de nu erau efectiv drogați la volan

Aparatele care pot depista mai multe tipuri de substanțe interzise în urma unei testări pe loc, efectuate în trafic, intrate în dotarea polițiștilor suceveni din luna noiembrie a anului trecut, au dus în aproximativ 4 luni de utilizare efectivă la întocmirea a aproximativ 40 de dosare penale pentru ”conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului sau a altei substanțe”, așa cum este încadrată infracțiunea în Codul Penal. La această infracțiune sunt incluși așadar și șoferii depistați băuți, și cei care sunt depistați pozitiv la canabis, cocaină sau benzodiazepine.

Această infracțiune se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă, însă subiectul principal al acestui material încearcă să atingă un punct mai complicat, legat de cât de greu își recapătă permisul de conducere un șofer care iese pozitiv la o substanță psihoactivă, indiferent de situația sa punctuală.

Probele biologice ajung la IML Iași, iar rezultatele vin greu

Un prim detaliu important este că odată ce iese pozitiv la vreuna dintre substanțe șoferul se alege cu dosar penal, iar apoi i se recoltează probe de sânge și urină care ajung la Institutul de Medicină Legală Iași.

Cum la IML Iași ajung probe de prin toată Moldova, rezultatele sunt depuse la dosar în practica de acum în 45-60 de zile, cu excepția unor urgențe trecute la priorități (cum ar fi accidente cu victime, de exemplu).

Chiar și în cazul puțin probabil în care testerul a dat o eroare, șoferul nu își recapătă dreptul de a conduce decât după ce probele ajung la dosar, iar procurorul dă ordonanță de clasare. Iar asta poate însemna în practică și până la 6 luni de zile.

Rațiunea incriminării este aceea de a fi protejată în primul rând siguranța rutieră

Rațiunea incriminării este aceea de a fi protejată în primul rând siguranța rutieră, deși pot exista și victime colaterale.

Ca o concluzie a judecătorilor, conducerea sub influenta substanței psihoactive este elementul material al infracțiunii, nu contează în ce cantitate a fost inserată și când.

Pericolul social al infracțiunii se determină prin alte elemente, cum ar fi consecințele imediate – accident, victime, pagube materiale, locul depistării, declarații martori etc.

Așadar, procurorul poate clasa dosarul doar dacă ajunge la concluzia că pericolul social nu a fost suficient de ridicat. Chiar și în acest scenariu fericit pentru cel în cauză asta durează însă. Iar până dosarul nu este clasat nu există varianta ca inculpatul să aibă dreptul de a conducere.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *