BusinessTehnologie

Care va fi rolul criptomonedelor în sistemul financiar?

Interesul pentru monedele virtuale este tot mai mare, pe fondul adoptării masive, dar şi a investiţiilor venite din partea unor investitori instituţionali şi a unor corporaţii de renume.

Odată cu trendul ascendent pe care se află criptomonedele în general şi bitcoin în special, au apărut şi voci care susţin că activele crypto se află într-o bulă speculativă. Simon Peters, analist în domeniul criptoactivelor al platformei de investiţii eToro, ne-a acordat un interviu în care ne-a explicat că această bulă speculativă nu este nimic nou, bitcoin având mai multe astfel de perioade. Analistul sus­ţine că după fiecare astfel de bulă preţul monedei digitale şi-a revenit, ajungând adesea la un minim mai mare decât cel anterior, după fiecare nou maxim istoric.

Simon Peters ne-a mai vorbit şi despre elementele la care trebuie să fie atenţi investitorii atunci când îşi îndreaptă atenţia către piaţa criptomonedelor, despre factorii care explică volatilitatea acestor active, dar şi despre rolul pe care îl vor avea criptomonedele în sis­temul financiar viitor.

Simon Peters: Am văzut un număr semnificativ de persoane care investeau în bitcoin spre sfârşitul anului trecut, întrucât preţul său depăşise maximul istoric de 20.000 de dolari. Adoptarea masivă şi inves­tiţiile sporite din partea investitorilor instituţionali şi a corporaţiilor, cum ar fi Microstrategy, Square şi, cel mai recent, Tesla, au crescut numărul celor interesaţi de această clasă de active. Investitorii individuali şi instituţionali decid dacă ar trebui să-şi adauge bitcoin în portofoliu, ţinând cont de climatul economic de astăzi, unul impulsionat de pachete de stimuli economici şi cu potenţial de inflaţie în viitorul apropiat.

Reporter: Bitcoin a cunoscut o creştere puternică şi la finalul anului 2017 când a fost aproape de pragul de 20.000 de dolari. Există o asemănare între factorii care s-au aflat la baza creşterii de atunci şi cei care împing astăzi criptomoneda spre noi praguri?

Simon Peters: Datele demografice arată că investitorii cripto s-au maturizat faţă de 2017, când piaţa era în creştere. Deşi există încă in­vestiţii mari din partea investitorilor individuali, de această dată există mai mult capital instituţional pe piaţă. În prezent sunt mult mai multe vehicule de investiţii prin care poţi adăuga bitcoin şi alte criptoactive în portofoliu, inclusiv prin operaţiuni de hedging. Acestea includ instrumente financiare derivate, cum ar fi contracte futures şi contracte cu opţiuni, precum şi posibilitatea de a cumpăra acţiuni în trusturi de investiţii cum ar fi Grayscale.

Reporter: Odată cu ascensiunea pieţei criptomonedelor din ultima perioadă au apărut şi voci care susţin că această creştere masivă, mai ales a bitcoinului, reprezintă o bulă speculative, fără să aibă la bază niciun fundament solid. În acelaşi timp, există şi alte păreri care consideră că monedele digitale au o serie de de caracteristici, ca de exemplu raritatea, care le conferă o anumită valoare. Care este opinia dumneavoastră în această privinţă – sunt criptomonedele ceva pur speculativ sau au acestea valoare intrinsecă?

Simon Peters: Am putea spune că activele crypto se află într-un balon speculativ, dar nu este nimic din ce nu am mai văzut până acum. Bitcoin de-a lungul istoriei sale a experimentat creşteri de preţ în 2011, 2013, 2017 şi acum, în 2021. Important este că de fiecare dată când bula „a apărut”, preţul şi-a revenit, ajungând adesea la un minim mai mare decât minimul anterior, după fiecare nou maxim istoric. În fiecare ciclu, am văzut că baza de investitori se maturizează şi creşte, de asemenea. Bănuiesc că vom vedea în continuare aceste „bule” şi recuperări în anii următori. „Bula” ar trebui să fie mai puţin severă pe măsură ce intră pe piaţă mai multă lichiditate, făcând clasa de active mai puţin volatilă în ansamblu.

Reporter: La ce trebuie să fie atenţi investitorii atunci când îşi îndreaptă atenţia către piaţa criptomonedelor?

Simon Peters: În primul rând, fiecare trebuie să înţeleagă care este obiectivul său personal ca investitor. Plănuieşti să investeşti pe termen lung (10+ ani de exemplu) sau pe termen scurt?

Dacă ai la dispoziţie o sumă, dar ştii că vei avea nevoie de acest capital în următoarele 12 luni, atunci recomandarea este să investeşti într-o clasă de active mai puţin volatilă. Trebuie să ai un orizont de timp suficient de lung pentru investiţiile pe care le faci, pentru a evita fluctuaţiile pieţei.

Apetitul pentru risc ar trebui, de asemenea, să fie legat de obiectivele de investiţii. Chiar şi în cazul celor care intenţionează să păstreze activele pe termen lung, unii ar putea să nu se simtă confortabil să investească în criptomonede, deoarece acestea pot fi foarte volatile – în special în cazul altcoins (alternative la bitcoin), care au o capitalizare de piaţă mai mică.

În al doilea rând, este nevoie să-ţi faci temele. Înainte de a investi în crypto, acordăţi timp pentru a înţelege proiectul sau protocolul criptografic la care te expui. Nu toate criptomonedele sunt precum bitcoin. Au utilizări diferite şi performanţe diferite. În acelaşi mod în care cercetezi o companie listată la bursă înainte de a investi în aceasta, tot astfel trebuie să procedezi şi în cazul criptoactivelor.

Este important să te simţi confortabil făcând investiţia. Dacă ai vreo îndoială sau incertitudine, probabil că nu este momentul potrivit pentru a face investiţia.

În al treilea rând, diversifică. Căută să îţi diversifici portofoliul adăugând token-uri. În acelaşi mod în care investim în diferite lucruri pe piaţa de capital, acelaşi lucru este valabil şi pentru criptomonede. Informează-te pentru a ştii ce face token-ul în care investeşti. Fiecare criptoactiv vine, în general, cu o prezentare care detaliază de ce a fost creat şi ce intenţionează să facă protocolul. Citeşte despre toate acestea!

În cele din urmă, ai răbdare. Când preţurile se mişcă rapid, în special în sus, mulţi vor căuta să încaseze. Pentru a judeca cel mai bine când este momentul potrivit pentru a intra sau a ieşi de pe piaţă, te ajută să ştii să citeşti graficele de preţuri şi să înţelegi tendinţele ciclice, astfel încât să poţi identifica când ar fi un moment oportun pentru a intra şi a ieşi de pe piaţă.

Reporter: Criptomonedele, în comparaţie cu alte clase de active, se confruntă în general cu o volatilitate puternică. Care sunt factorii care explică această volatilitate?

Simon Peters: Lichiditatea pieţei, în special în cazul altcoins, care au un plafon inferior, poate fi un factor care afectează volatilitatea preţurilor. Dacă există mai puţini participanţi la piaţă, este mai uşor pentru cumpărători şi vânzători să împingă preţurile în sus şi în jos, deoarece există mai puţine comenzi pentru a absorbi aceste fluctuaţii de preţ.

Acestea fiind spuse, crypto nu este singura clasă de active care este volatilă. Acţiunile pot fi la fel de volatile, în special acţiunile în bani. Interesant, un raport publicat în august anul trecut de firma de investiţii, Van Eck, a constatat că peste 100 de companii listate pe S&P 500 aveau preţuri mai volatile ale acţiunilor comparativ cu bitcoin (ianuarie 2020 – iunie 2020).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *