Ultimele știri

Securitatea școlară în contextul restricțiilor bugetare: O provocare pentru multe instituții de învățământ

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Suceava au discutat cu directorii unităților de învățământ din județ o serie de aspecte, probleme și priorități în ceea ce privește începutul noului an școlar.

La masa de prezidiu a fost și comisarul-șef Bogdan Onuțu, șeful Biroului Siguranță Școlară, care a atras atenția privind numărul mare de școli care nu au asigurată paza, făcând apel la managerii școlari să identifice soluții pentru soluționarea acestei probleme.

„Știți că pe parcursul anului trecut au fost probleme legate de accesul persoanelor străine în interiorul școlii, ocazie cu care elevi sau cadre didactice au fost agresate. Încercați și dumneavoastră să faceți demersuri pentru asigurarea pazei unităților de învățământ. Contează foarte mult un sistem de control acces în școală, un agent de securitate, trebuie să fiți conștienți că omul de serviciu nu este agent de securitate, dacă nu a urmat cursuri speciale de pregătire și nu are atestat nu vorbim despre asigurarea pazei. Această problemă trebuie rezolvată. Trebuie să găsiți un om care să fie angajat al unității de învățământ și să urmeze cursuri de specialitate sau să încheiați un contract cu o firmă de securitate privată. Acestea sunt soluțiile legale”, a transmis Onuțu.

Acesta a mai subliniat că agentul de securitate este important și în ceea ce privește combaterea consumului de substanțe: „Un agent de securitate este important, poate aduce o informație, poate observa indicii privind consumul de substanțe. <Am văzut pe X, Y, pe lângă școală>. Sesizează direcțiunea, poliția, poate indica un elev, o zonă”.

La rândul său, șeful IȘJ Suceava, Grigore Bocanci, a menționat că directorii cunosc această problemă, vor să o soluționeze, însă nu dispun de pârghiile și finanțarea pentru a face acest lucru. 

„Soluția care ați înaintat-o aici, asigurarea firmei de pază, implică fonduri. Când vorbim de fonduri, nu sunt. Știm cu toții că autoritățile locale nu-și permit la ora asta. Nu poți asigura paza fără patru paznici, care să fie rotiți timp de 24 de ore. În acest caz, ridicăm din umeri, neputincioși”, a răspuns Grigore Bocanci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *